ó ó Oslo - Reisverslag uit Ulefoss, Noorwegen van Jos+Gertie Steegh-van den Bercken - WaarBenJij.nu ó ó Oslo - Reisverslag uit Ulefoss, Noorwegen van Jos+Gertie Steegh-van den Bercken - WaarBenJij.nu

ó ó Oslo

Door: Noorslicht

Blijf op de hoogte en volg Jos+Gertie

30 December 2011 | Noorwegen, Ulefoss

Zo, daar zijn we dan weer.
De kerstman bestaat dus echt, dat hebben we in het vorige verslag al gezien. Maar nu heeft hij ook kado's gebracht. Geweldig was dat. Het waren 3 verschillende soorten sleeën. Die dag hebben ze dan ook veel buiten gespeeld. Van de berg af snowbaorden en sleeën. Wel jammer dat de slee's zo ver gingen, dus moest je ook hééél ver terug lopen.

De kerstman, Julenisse voor de Noren onder ons, is nu weer vertrokken. Het kerstdiner is weer gezakt. De kilo's zitten er gelukkig nog aan, want daar doe je het toch voor, of niet soms ?? Nu staat 2012 voor de deur.

Wij hebben gelukkig een witte kerst gehad...........1ste kerstdag dan tenminste. Toen we 2de kerstdag opstonden was de sneeuw allemaal verdwenen en gaf de thermometer 10 C aan. Je denkt meteen @#%$#*&^%$ en zo. Want we gaan toch niet voor die kwakkelwinters naar Noorwegen verhuizen. Maar gelukkig is er niets aan te doen en dat doen we dan ook met volle teugen.

Dankzij "dagmar" moesten we 2de kerstdag 's avonds bij kaarslicht scrabbelen...........misschien heb ik daardoor wel van Gertie gewonnen.
Door die storm is er ergens een boom op de elktriciteitsleiding gevallen en hadden een aantal huizen hier geen stroom. Gelukkig hadden we van te voren zaklampen op elke verdieping op strategische plekken opgehangen zodat ik zonder zoeken er een vond en buiten kon gaan kijken wat er aan de hand was.En dan is het hier dus echt donker. In de verte zag ik al iemand met zaklamp in de richting van de kippenstal lopen. Torleif kwam om de aggregaat, die op manueel stond, aan te zetten.Zo de kippen krijgen nu weer lucht en dat is het voornaamste.Van Torleif hoor ik dat de storing normaal slechts enkele uren duurt dus we hoeven ons geen zorgen te maken. Hij vraagt nog of we voldoende kaarsen hebben, tja het is kerstmis dus die zijn er volop.

De volgende dag met Torleif een rondje door de stal gemaakt uit voorzorg, stel dat de stroom uitvalt terwijl hij weg is.
Na de uitleg en rondleiding duwt hij me 2 haartjes of hoe heten die dingen waar 30 eieren in zitten op z'n Nederlands ? In het plat zijn 't Heurtjes dat weet ik nog wel.

27 december, vandaag komen Elisabeth, Folkert, Jelke, Femke en Jens vanuit Grova bij ons op bezoek. Rond half elf zullen ze hier zijn. De jongens verheugen zich enorm om weer eens met andere kinderen te kunnen spelen. Tjeu heeft het al de hele tijd over z'n eerste vriend uit Noorwegen "Jelke".
Om 12.00 uur hebben Gertie en ik dan alles klaar staan maar het bezoek is er nog niet.Tjeu en ik besluiten om ze maar met de fiets te gaan zoeken.Wat kunnen wij toch goed zoeken zeg. Net na de beklimming van de "col du Torleif" hebben we ze gevonden. Ze komen namelijk gewoon de "col du Torleif" afrijden.
Het wordt een erg leuke dag samen. De kinderen hebben heerlijk samen gespeeld, Femke wil zelfs niet meer naar huis en meteen al logeren, super.
Dit gaan we zeker vaker doen.

28 december kan ik dan eindelijk onze "nieuwe" auto gaan ophalen in Oslo.
Ik ga met de trein. Deze vertrekt om 07.42 uur vanuit Lunde. Dus ik rij thuis om 07.00 uur weg om optijd op het station te zijn. Om 18.00 uur kom ik weer thuis............vrouw en kinderen staan vol verwachting aan de deur......maar ik kom met m'n Nederlandse Multivlaai aankakken.....wat er allemaal gebeurd is wil ik eigenlijk helemaal niet opschrijven. Dat doe ik dus ook niet. Maar zodra ik mijn Noors persoonsnummer heb ga ik weer een poging wagen.

De kinderen hadden het gisteren wat moeilijker. Vandaag gaan we dan ook naar Skien, even wat inkopen doen in het grote winkelcentrum aldaar. Gertie is bijna niet meer te stoppen. 105 winkels onder een dak........en wat zijn er veel mensen en dat op slechts een halfuurtje rijden...........dat gaan we ook zeker vaker doen ! Na een uurtje gaan we naar Skien fritidspark lekker zwemmen. De jongens vonden vooral de supersnelle glijbaan met tijdsmeting, de hoge duikplanken en de hoge golven geweldig.

Nu wijst de thermometer eindelijk weer vorst aan en hopelijk blijft dat voorlopig ook zo, alhoewel de weersverwachtingen aangeven dat het dinsdag weer boven nul komt, maar wie weet kunnen ze hier net zo goed het weer voorspellen als in Nederland.

Hadde bra og vi skrives.

• 30 December 2011 - 22:29

Gertie Oet Stein:

unne goeie roetsj nae 2012 en gans veul geluk in uch neuje stulpje/land
    van zoemar inne mitlezer de groetjes

• 31 December 2011 - 07:40

Sandy:

Hey Jos, Gertie en kids,

ik wil jullie even vanuit het warme, maar grijze nederland de beste wensen voor 2012 geven. ik lees elke keer weer met plezier over jullie belevenissen daar! Hoop dat jullie het schrijven volhouden!!

Groetjes, en een dikke knuffel voor de kids, Sandy

• 31 December 2011 - 09:08

Frans Van Boekhold:

Jos, ik vind het geweldig dat het jullie daar zo goed bevalt.
    Ik wens jullie vanuit een nat Baarlo een prachtig 2012.
    groetjes Frans van Boekhold

• 31 December 2011 - 10:57

Irene:

Hallo allemaal,
    Even een berichtje uit Tegelen. We hebben de oliebollen in huis en zijn er helemaal klaar voor. Wens jullie ook " 'nne gooje roetsj" en dat het een heel goed jaar voor jullie mag worden. En wat is het leuk om jullie verslagen te lezen....! groetjes, Irene

• 31 December 2011 - 14:34

Ans:

Heerlijk zo'n dagje reizen voor een echte multivlaai. Daar doe je 't toch voor!!!!

Geniet er maar lekker van. gaan wij ook doen, maar dan van een eerlijke echte zelfgemaakte arretjes cake.

x n nn goje roetsj ut nieje jaor in
    Ans

• 31 December 2011 - 18:51

Zoef En Zien Megjes:

Os hoes ruukt nog hielemaol naor waofels, Jos haet gister de ganse middig gebakke met de megjes, weej wille og vanoet en gries, mottig Grubbevors enne hiele gezelligge aovend en unne
    goije roetsj winse en alles wat maar winselik is vur ut kommende jaor. Weej vollige og verslage op de voot , kei leuk