Hoe gaat het ? - Reisverslag uit Ulefoss, Noorwegen van Jos+Gertie Steegh-van den Bercken - WaarBenJij.nu Hoe gaat het ? - Reisverslag uit Ulefoss, Noorwegen van Jos+Gertie Steegh-van den Bercken - WaarBenJij.nu

Hoe gaat het ?

Door: Noorslicht

Blijf op de hoogte en volg Jos+Gertie

25 Maart 2012 | Noorwegen, Ulefoss

Tja, hoe gaat het nu met ons Noorwegen……

Het is een hele tijd geleden dat we geschreven hebben op noorslicht en we hoorden geluiden dat het weer eens tijd werd! Dus bij deze!
Ruim drie en halve maand verblijven we in Noorwegen...en hoe gaat het nu met ons? De roze wolken… witte broodsweken…het vakantie gevoel…of hoe die eerste tijd ook mag heten bij een emigratie, zijn wel voorbij. De alledaagse zorgen en beslommeringen komen boven water. Sef heeft een beetje last van heimwee en wij natuurlijk ook. Mensen die even binnen komen vallen voor een praatje of wat te vragen, neefjes en nichtjes die even komen buurten, oma die binnen valt om iets te vragen, koffie bij opa en oma (met familie, bekenden of vrienden die er altijd wel waren), Skoobie die lekker speelt met Pip en Kengie. De kinderen die lekker afspreken met vriendjes en die geregeld samen logeerden. Een ijsje halen bij Tedje. In het voorjaar en zomer de BBQ’s met familie en vrienden, ’s avonds bij het kampvuur met een drankje. De contacten met collega’s…… Tja dat missen we wel hoor…. Maar goed dat gaat hier ook zeker komen!! Alleen duurt het allemaal wat langer voordat dat op gang komt. ( Tja…alleen dat ijsje van Tedje dat moeten we voorlopig blijven missen, wat zullen we daar dan van genieten in de vakantie!)
Gisteren hebben we al lekker buiten kunnen eten en koffiedrinken. De eerste bloemetjes komen boven de grond, oh, oh ik word al meteen gecorrigeerd door Sef: de eerste bloemetjes waren er vorige donderdag al. Tevens verbeterd Sef wat type fouten van mij!
Op het moment dat ik dit schrijf is het zondag 25 maart. Jos is even Tjeu naar een kinderfeest brengen, dadelijk gaan we naar de prijsuitreiking van de Lys-Cup en de clubkampioenschappen. Er is dan tevens afsluiting van ski seizoen in Helgen, normaal kun je skiën tot na Pasen, maar helaas is er nu geen sneeuw meer. Dus de ski’s en schaatsen staan alweer in de kelder te wachten op het volgend sneeuwseizoen. En het is heerlijk om nu eindelijk alle bloembollen in de grond te doen, die we allemaal gekregen hebben, ze zijn al uitgelopen dus hopelijk kunnen we over een weekje of zo lekker genieten van al die tulpen en andere bloemen.
Ons laatste verslag was op 5 februari, wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd, nou van alles;
• Jos heeft alle 2000 boomstammetjes gezaagd. Dagen cq weken in de bossen geweest, kilo’s afgevallen. Laat de zomer maar komen, hij is al bikini klaar…..nu ik nog!
• Guus en Lydwien zijn op bezoek geweest. Het was super gezellig. We hebben van alles ondernomen. Op tur en dan lekker worstjes grillen onder weg, rondgereden …en met de auto langs de weg beland, ja je moet het toch een beetje avontuurlijk maken voor je gasten….. maar Guus heeft volgens mij het meest genoten van het langlaufen (kijk maar op de foto, sorry Guus maar we konden het niet laten.) Naar de “ski anlage” om te sleeën! Dat vonden Guus en Lydwien ook wel stoer. Daar is een behoorlijke berg en ga je echt kei hard naar beneden. ’s Avonds gezellig kletsen, muziek luisteren en “ik hou van Holland”.
• Ons Josje is al 46! Wat heeft hij een leuke verjaardag gehad! Taart en gezongen uiteraard ook in het Noors. Veel berichtjes via Facebook, kaarten met de post, geregeld op Skype om felicitaties in ontvangst te nemen. Zelfs cadeautjes met de post…het feest kon niet stuk. Heel erg bedankt allemaal! ( zie ook de foto’s )
• We hebben ook meegedaan met de clubkampioenschappen langlaufen van de buurtvereniging. Jannes die wilde niet, Sef en Tjeu hebben hun best gedaan om een rondje op hun allersnelst te gaan, maar de Noorse kinderen hadden toch net wat meer ervaring.
Jos en ik moesten proberen om ons tweede rondje net zo snel te gaan als het eerste rondje. We zullen dadelijk bij de prijsuitreiking wel zien of dit gelukt is, ben er bang voor. Na de wedstrijdjes was er natuurlijk een vuurtje, kon je worstjes grillen en gezellig napraten en dan merk je toch echt dat je Noors nog lang niet goed genoeg is om gezellig te kletsen. Dat lukt echt nog niet. (ook hier hebben we wat foto’s van)
• De pizza’s in de winkel zijn hier geweldig duur. Dus Jos heeft zich toegelegd op het zelf bakken van de pizza’s. Nu heeft hij hier natuurlijk jaren ervaring in, tenminste in het beleggen en bakken ervan. Nu maakt en bakt hij ook de bodems zelf, na wat experimenteren in het begin heeft hij het juiste recept te pakken en begint hij er echt wat van te bakken…..Kijk maar eens op de foto! We zijn er over aan het denken om een pizzeria te beginnen en dan natuurlijk te komen met de ultieme pizza: de shiitakepizza. :)!!
• Het is nu ’s morgen wat eerder licht en als we opstaan rond half zeven zien we door de raam herten grazen tussen de solbærenplanten. De hele winter zagen we sporen in de sneeuw, maar geen herten. Nu zien we geen sporen meer , maar des te meer herten! En af en toe een vos.
Bij een boerderij een stukje van ons vandaan zien we ’s avonds rond de schemering geregeld zo’n 10 tot 15 herten gewoon bij die mensen in de tuin, dat moet toch geweldig zijn als je dan je raam uitkijkt….

Zo ik ga nu even stoppen en me klaar maken voor de ski avslutning. We zullen vanavond nog even wat schrijven hier over. Dit berichtje plaatsen en wat foto’s erbij zetten.
Liefs Gertie.

Daar ben ik dan weer. Tjeu opgehaald bij alweer zijn zoveelste kinderfeest, en meteen door naar de “ski avslutning”. Dit was in de lokale gymzaal. Er stonden wat tafels en stoelen met fris, koffie en rozijnenbroodjes. Na een speech was er een tombola en gelukkig hadden we prijs. Drie verrassingseieren en een reep chocolade!!! Toen eerst de prijsuitreiking van de ski wedstrijd, iedereen kreeg een zelfde beker en een applaus, super. Daarna de uitreiking van de Lys-cup. Toen was het ook meteen afgelopen en ging iedereen weer naar huis. We zijn nog even naar een strandje in de buurt gereden. Super leuk. Daar kunnen we ons komende zomer zeker amuseren, zwemmen, klimmen en klauteren, voetballen en niet te vergeten worstjes grillen!!
Tot het volgende bericht,
Liefs weer van ons allemaal,
Ha det bra

• 25 Maart 2012 - 16:50

Emmy:

Hallo Jos en Gertie! Wat leuk om weer wat van jullie te lezen! Ik kan me voorstellen dat nu de eerste maanden voorbij zijn, je nu het gevoel hebt dat 't "echte" leven begint. Wat een mooie foto's trouwens van dat fantastische noorse landschap! Super! Hou jullie goed daar en ik kijk uit naar jullie volgende verslag!

• 25 Maart 2012 - 17:45

Claudia:

Leuk weer wat van jullie te horen De nieuwe foto`s zie ik helaas niet.
    Dus jullie worden pizzaboer. Het is wel te snappen dat de jongens heimwee hebben maar zo te lezen hebben ze toch genoeg aanspraak met de andere kids.
    Nou zet m op en volhouden . Als we bij Ted zitten zoals aal vaker afgelopen week (het is nml prachtig weer) dan denken we nog extra aan jullie.

groetjes van ons

• 26 Maart 2012 - 05:53

Eefzeelen@kpnplanet.:

Ha familie, wat een geweldig verslag, ik wens jullie dan ook weer succes daar in Noorwegen en geniet maar lekker van het voorjaar in die mooie natuur (zonder ijs van Tedje) maar dat zullen jullie zeker wel overleven.
    Hier gaat alles z'n gangetje, gisteren hebben we de Venloop gehad met 20 graden, heerlijk dus.
    Groeten Richard, Eef, Puck, Teun, Juul en Guus

p.s. we horen wel als de pizzaria geopend wordt, hebben we weer een reden meer om eens langs te komen, wie weet !!!!

• 26 Maart 2012 - 07:44

Zoef, Doreen En Kids:

Leuk wir wat van og te leze en de fotoos netuurlik ok geweldig. Ik merk nou de daag wir moejer en langer waere det we minder gauw skype dan gaon we nao ut aete nog effe naor boëte. maar weej gaon og vlot waer belle. Ut is heej prachtig waer zo'n bietje tussen de 15 en 20 grade. We kriege dit jaor de wandel 4 daagse in ut dörp. Jet en ik gaon meidoon, we hebbe d'r zin in.

Ik gaon nog gauw wat doon we skype wir vlot, groetjes Doreen

• 26 Maart 2012 - 08:28

Astrid Smits:

Hier is het weer ook prima. De lente is al vroeg paraat. Heerlijk.
    Je ziet overal mensen die ervan genieten. Mooi.
    Fijn om te horen dat jullie het goed naar je zin hebben en steeds meer invullingen gaan vinden... Vooral de foto van de pizza van Jos en Jannes, spreekt boekdelen. We zijn al aan het aftellen, wanneer 'onze kok Jannes' naar Haarle komt!
    Groetjes Astrid

• 26 Maart 2012 - 17:16

Lilian Osther:

Hoi lieve familie.

Fijn om weer even wat te horen hoe het nu gaat. Inderdaad gaat nu het echte Noorse leven beginnen. Wat een uitgebreid verslag, was ook veel te vertellen natuurlijk. Wij missen jullie natuurlijk ook. Gaat het goed op school met de boys want daar ben ik als juf nieuwsgierig naar? Hier gaat alles zijn gangetje. Leuk om te weten is dat Lenny, Isaac en Jennifer Schrader weer bij ons op school zijn. Alsof ze nooit zijn weggeweest. Als tjeu weer een keer wil skypen lat maar weten. À.s zaterdag gaan we met een aantal teamleden naar de proefdag van de Floriade. Kunnen we even kijken voor het schoolreisje, ben heel benieuwd . Groetjes en tot gauw hoors!! Lilian

• 26 Maart 2012 - 18:31

Huub & Imelie:

Tis niet te geleuve......wat zijn jullie kanjers! Enorm leuk om weer een bericht van jullie te lezen (ook wij kijken er steeds naar uit).
    En wat hebben jullie toch enorm stoere jongens. Wij vallen bij het zien van de foto's van de ene verbazing in de anderen. De bakt een mega-pizza, de ander schiet met pijl en boog, sjouwt met hout...allemaal op de ski's en in de Noorse stripboeken. Echte kerels, goed hoor jongens! Fijn dat jullie familie en vrienden zo goed voor jullie zorgen...zien wij daar stroop in het pakket....mjammie!! Binnenkort sturen wij jullie ook zo weer eens een mailtje. Bedankt voor jullie leuke bericht en het delen van de prachtige foto's (kjempefine bilder som vanlig) Heel veel geluk en succes vanuit het "saaie" Nederland.

• 01 April 2012 - 12:36

FRanci:

Hoi lieve mensen. Ja dat eerste spannende gevoel op jullie plek is nu een beetje voorbij. Jullie kennende leggen jullie vast weer mooie nieuwe contacten daar. Op de foto's te zien en wat ik kan lezen blijkt dat al in gang gezet.
    Wat een heerlijke foto's om te bekijken.
    Hier gaat alles zijn gangetje. Jos, over 2 weken hebben we de voorjaarsactiviteit: we gaan weer en mooie wandeling maken in de Peel met een gids.
    Lieve groet,

Franci

• 12 April 2012 - 17:32

Ingrid Peeters:

hallo schattebouten, ik had lang niet meer gekeken maar het wordt hoe langer hoe mooier, wat een heerlijke stek, en die herten,SCHITTEREND .
    En ja dat beetje heimwee krijgt vast en zeker iedereen, tenminste ik heb zelf ooit het boek émigreren kun je leren'gekocht en daar staat dat ook duidelijk omschreven en natuurlijk als dat niet zo was, klopte dr eigenlijk ook iets niet, toch !? O ja jos nog van Harte gefeliciteerd en nog kei veel gezonde jaren. Siem zit alweer zo,n 16 dagen in lesbos samen met 2 vrienden om de kapsalon klaar te maken en dit lukt uit de kunst. De mensen waren dol enthousiast aldus Siem. Tegen die tijd dat ik daar ( over een week of 3 ) zit ga ik ook skypen dus dan zoeken we elkaar maar eens op, okee. A.s zondag motorzegening bij ons voor de deur, hebben we wel weer zin in,het blijft een waanzinnige happening, alleen melden ze jammergenoeg niet het beste weer. Onze Don gaat in augustus voor een half jaar naar Aruba i.v.m stage van school, super vet !!! Hij is er helemaal blij mee, eindelijk wordt het een vent,ha,ha. Zo dit was effe een snelle babbel, ik zie dat ik de paarden naar de stal moet gaan halen het wordt al een beetje schemerig. Ik zou zeggen hou jullie haaks en nogmaals toi toi toi met alles, wij vinden het SUPER knap !!
    xxxxxxx mazzel Ingrid

• 19 April 2012 - 14:22

Ingrid Peeters:

hallo schatte !!!

geniet de zomer door van jullie waanzinnige stek en prachtig gezin.
    beej deeze nog bedankt vur de lieve kaart die ik van och gekrege heb !!!ik meld mich wir as ik in greece zit.
    xxxxxx Ingrid

• 13 Mei 2012 - 18:08

Moon Giepmans-Botden:

Leuk om weer een bericht te lezen. Ik kijk geregeld op jullie weblog en vind het ontzettend leuk om te lezen, zo houden we toch een beetje contact.
    Geniet van de lente daarzo! En de groetjes aan de rest van jullie familie!
    Groetjes Monique, Frank en de kids.

• 17 Mei 2012 - 20:49

Huub & Imelie:

Gratulerer med dagen i dag!!
    Wij hebben vandaag toch wel extra vaak aan jullie gedacht!
    Hopelijk hebben jullie genoten van jullie eerste echte 17. mai in Noorwegen!
    Vele groeten (en een mailtje volgt binnenkort)